Waarom je brein vakantie nodig heeft
Hardwerkende Nederlanders zijn het verleerd om het brein te laten rusten. Signalen zoals futloosheid, aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid kunnen ontstaan als gevolg van de overload aan informatie die we dagelijkse verwerken. Ulrika Leons, directeur van Skils en GZ-psycholoog, benadrukt hoe belangrijk het is voor je brein om te herstellen.
Vakantie of niet, je moet je brein in de ‘standaardmodus’ zetten. In deze ‘ standaardmodus’ heeft het brein niet echt een actieve mentale taak te verrichten, maar laat je je meer leiden door fijne dingen die je aandacht trekken. Hierbij bespaar je energie. Door regelmatig terug te schakelen, zorg je er bovendien voor dat je minder stressgevoelig wordt op de lange termijn.
De vakantie is een goed moment om in deze modus te komen. Deze modus bereik je het makkelijkste als je je huis of werkplek verlaat, maar ook voor thuisblijvers zijn er gunstige effecten. Ulrika legt uit: “Als wij ons tijdens de vakantie in een andere omgeving begeven, helpt ons dat om in het hier en nu te blijven, in plaats van voortdurend aan te staan en in ons hoofd te zitten. Een nieuwe omgeving trekt de aandacht van het brein en helpt om verwondering op te wekken. Nieuwe mensen, nieuwe kleuren, geuren en uitzichten. Dat kan ook in eigen land zoals met een dagtripje, door een huizenruil met vrienden of door een onbekend deel van de Nederlandse natuur te bezoeken. Of door bijvoorbeeld te kanoën of klimmen ; je eigen land van de waterkant bekijken, een ander perspectief ervaren. De belangrijkste les is dat je je laat meevoeren in het moment en de nieuwe omgeving.
Wl je meer weten over breinvriendelijk werken? Kijk dan op de website.