“Breinvriendelijk werken zou een arbeidsvoorwaarde moeten zijn om psychisch verzuim preventief aan te pakken.”

Het zijn uitdagende tijden voor werkend Nederland. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers ondanks de coronamaatregelen vitaal en veerkrachtig blijven? GZ-Psycholoog Ulrika Leons heeft de oplossing: breinvriendelijk werken. Met deze manier van werken zorg je voor mentaal gezonde werknemers én pak je verzuim in je organisatie preventief aan.

Waarom zijn er wel arbonormen over het aantal kilo’s dat je mag tillen, maar heb je geen recht op onbereikbaarheid als je geconcentreerd moet werken? Skils pleit voor meer aandacht voor Breinvriendelijk werken. Bijvoorbeeld door duidelijke afspraken te maken over bereikbaarheid en je dag en omgeving in te richten op basis van de mentale inspanning die je moet leveren. Hierdoor zijn werknemers minder tijd kwijt aan hun taken dan nodig en krijgen ze minder last van stressverschijnselen.

Sommige werkgevers zijn aanvankelijk sceptisch over breinvriendelijk werken. Bijvoorbeeld omdat ze zelf minder last hebben van prikkels. Of omdat het lastig in cijfers uit te drukken is het precies oplevert. “Maar uiteindelijk gaat breinvriendelijk werken over efficiëntie en productiviteit in de hele organisatie”, benadrukt Ulrika. “En dat is voor elke werkgever relevant. Planmatig werken, discipline opbrengen je taken te doen, je werk zorgvuldig controleren: het zijn allemaal vaardigheden die je ondermijnt als je mensen continu moeten switchten tussen taken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nationale Nederlanden.


Bij Skils werken we aan preventie van verzuim met Breinvriendelijk werken. Wil je meer over weten? Lees hier meer over Breinvriendelijk Werken of bekijk de mogelijkheden voor een prikkelsessie in uw organisatie.